Het Het nieuwe "doggy" forum
Het wel en wee van onze hondjes in de sport en school
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistrerenRegistreren 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 

Wat is castratie

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Het nieuwe "doggy" forum -> Castratie
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
colliehome
Site Admin


Geregistreerd op: 09 Feb 2009
Berichten: 29
Woonplaats: Herent

BerichtGeplaatst: 09-02-2009 19:11:21    Onderwerp: Wat is castratie Reageren met citaat

castratie
Allereerst adviseren wij een castratie uitsluitend als daar een lichamelijke oorzaak voor is zoals een hardnekkige voorhuidontsteking of een prostaatprobleem.
Ook bij bepaalde gedragsproblemen kan castratie, naast gedragstherapie, door de gedragstherapeute of de dierenarts geadviseerd worden. Zonder dit soort aanleidingen is castratie niet nodig en eigenlijk ook niet wenselijk, aangezien het dan om onnodig ingrijpen in het lichaam van het dier zou gaan.
Mogelijk gevolgen van castratie zijn:

De stofwisseling past zich iets aan, terwijl de meeste reuen na castratie duidelijk hongeriger worden en soms zelfs geobsedeerd door eten lijken. Indien u dezelfde hoeveelheden en soort voedsel zou blijven verstrekken als vóór de operatie, zou de reu te zwaar kunnen worden.
U kunt dit eenvoudig oplossen door na de operatie nog ¾ van het dagrantsoen van vóór de operatie te geven, maar meestal is het beter te aanvaarden voor de hond als voortaan een voeding gegeven zal worden die meer vezels en minder calorieën bevat, zoals Eukanuba Restricted Calorie® (verkrijgbaar op de dierenkliniek).
U kunt gerust gekookte groenten naar believen bij de voeding voegen zodat de hond een meer "gevuld" gevoel heeft. De hond zal minder gemotiveerd worden in gedragingen die voor een groot gedeelte door zijn geslachtshormonen ingegeven worden, zoals weglopen van huis als er een loopse teef in de buurt is, of het aangaan van dominantieconflicten met andere reuen. Dit kan ook inhouden dat de hond over de gehele linie rustiger wordt.



Even ter informatie.

"1) Onderzoek in Engeland: gecastreerde teven leven gemiddeld langer dan intacte teven, maar als je alleen kijkt naar honden die een natuurlijke dood zijn gestorven, dan blijkt dat intacte teven gemiddeld langer leven.

(2) Onderzoek onder 2002 honden in VS: gemiddeld leven gecastreerde honden langer dan intacte honden, maar het gevonden verschil is statistisch niet significant (en kan dus op toeval berusten).

(3) Onderzoek naar tumoren hart - en vaatstelsel bij honden: gecastreerde teven hebben een meer dan 4 keer groter risico dergelijke tumoren te ontwikkelen dan intacte teven; het risico van hemangiosarcoma
[Hemangiosarcoma is een veel voorkomende vorm van kanker bij honden] is zelfs meer dan 5 x zo groot. Conclusie van het onderzoek: castratie verhoogt de kans op tumoren in hart - en vaatstelsel.

(4) Onderzoek onder 217 honden met miltkanker: gecastreerde teven lopen 2,2 keer zoveel risico op miltkanker (hemangiosarcoma/hematoma) als intacte teven.

(5) Onderzoek osteosarcoma; [botkanker] risico voor gecastreerde honden is twee keer zo groot als dat voor intacte honden.

(6) Onderzoek naar factoren die het ontstaan van melkklierkanker bij honden bevorderen: meer kans bij oudere teven, intacte teven of teven die na de leeftijd van 2,5 gecastreerd zijn; meer kans bij teven die al jong te dik zijn en bij teven die geen uitgebalanceerd voer krijgen.

(7) Idem, voeding in jeugd beïnvloedt kan op later ontwikkelen mammaetumoren.
( Onderzoek naar tumoren in blaas/urinewegen bij honden: gecastreerde honden lopen meer risico.

(9) Tulsa Kankerregistratie honden/katten: van ruim 63000 honden had 1% tumoren. (goed- en kwaadaardig)
De meest-voorkomende kwaadaardige kanker bij honden was melkklierkanker. [Maar “meest-voorkomend” onder 1% is nog steeds minder dan 1% - kortom, waar hebben we het over? Er gaan veel meer honden dood in het verkeer, aan andere kankervormen, aan epilepsie en noem maar op.]

(10) Hypothyroidie (te trage schildklier): castratie bleek de grootste risicofactor: gecastreerde honden lopen meer kans op schildklierafwijkingen dan intacte honden.

(11) Idem, bij gecastreerde teven was het verschil significant t.o.v. intacte teven.

(12) Onderzoek naar (dodelijke) acute pancreatitis: het risico van acute alvleesklierontsteking is hoger onder gecastreerde reuen en teven dan onder intacte teven.

(13) Idem (vergeleken met intacte reuen).

(14) Onderzoek naar incontinentie: gecastreerde teven lopen significant meer risico om incontinent te worden vanwege weefselveranderingen in de urinewegen oiv hormonen.

(15) Idem: onder gecastreerde teven komt 8 x zoveel incontinentie voor als onder intacte teven.

(16) Idem: 20% van de gecastreerde teven wordt incontinent.

(17) Gescheurde kruisbanden: gecastreerde reuen en teven lopen meer risico dan intacte honden.

(18 Idem, onderzoek onder ruim 10700 honden: meer risico voor gecastreerde honden.

(19) Obesitas: onder gecastreerde reuen en teven worden twee keer zoveel te dikke honden gevonden als onder intacte honden.

(20) Risicofactoren chronische keratitis (hoornvliesontsteking): onder honden van 4 jaar en jonger, lopen reuen en gecastreerde teven meer risico dan intacte teven (verschil statistisch significant).

Je zou voorzichtig kunnen concluderen dat dierenartsen pup-eigenaars eerst bang maken met een verhaal over risico op mammaetumoren, ze dan de hemel beloven met het verlossende woord “vroege castratie”, maar daarbij verzwijgen dat
(a) het risico om te beginnen al heel erg klein is.

(b) dat door castratie het risico van allerlei andere vormen van kanker en overige ellende gigantisch toeneemt.

Vactprblemen;

Castratie van reuen en teven (ook voor teven heet het officieel castratie) heeft niet onze voorkeur, tenzij het medisch noodzakelijk is.

Dat heeft diverse redenen:


Castratie heeft een nadelig effect op de vacht. Zowel reuen als teven hebben door castratie vrijwel altijd trimbeurten nodig om de vaht onder controle te houden en te zorgen dat er geen klitten en vervilting optreedt. Bovendien maakt een castratenvacht, zoals het heet, uw hond er niet mooier op.


Castratie heeft effect op het karakter. Teven worden vaak standvastiger in hun negatieve trekjes. Met andere woorden: onzekere honden worden vaak onzekerder, pittige teven worden vaak nog pittiger, zelfstandige weglopers worden vaak nog zelfstandiger. Soms pakt het natuurlijk ook goed uit, maar lang niet altijd. En terugdraaien kan niet.


Castratie heeft veelal nadelig effect op de stofwisseling. Honden worden hongerig maar verbranden minder, waardoor overgewicht op de loer ligt.

En overgewicht is een bedreiging voor de gezondheid.


Soms is castratie nodig, bijvoorbeeld bij een heftige baarmoederontsteking of bij reuen die zichzelf in gevaar brengen door aldoor maar weer weg te lopen.

Wanneer zoiets niet aan de orde is,adviseren wij absoluut om uw hond intact te laten.

Gewoon zoals de natuur bedoeld heeft.


Maar veel dierenartsen zeggen dat castratie beter is voor de gezondheid van uw hond. Is dat ook zo?

Er is uitgebreid onderzoek naar gedaan, en het bleek met die voordelen heel anders te zitten dan iedereen dacht.

Sterker nog: castratie bleek evenveel negatieve gezondheidseffecten te hebben als positieve effecten.

In een groot aantal gevallen, met name bij reuen, bleken de negatieve kanten zelfs zwaarder te wegen dan de positieve.

U kan hier over problemen of vragen posten.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken MSN Messenger
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Het nieuwe "doggy" forum -> Castratie Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wilt u geen reclame op dit forum en genieten van extra voordelen? Klik dan vlug hier voor meer informatie!
 

Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
immo op Realo
Maak snel, eenvoudig en gratis uw eigen forum: Gratis Forum